Cooling-down

De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up. Het is altijd belangrijk om je lichaam na het sporten tot rust te brengen. Een goede cooling-down is noodzakelijk voor het herstel van je lichaam. En ook daarmee voorkom je blessures. Met een cooling-down zet je een aantal processen in werking waardoor je lichaam goed kan herstellen:

  • Je hartslag gaat geleidelijk weer omlaag tot een normale hartslag in rust. Zo verklein je de kans op hartritmestoornissen.
  • Je bloeddruk komt weer op een normaal niveau en je bloed­circulatie herstelt zich.
  • Tot slot bevordert een cooling-down de afvoer van afvalstoffen uit de spieren, zoals melkzuur. Melkzuur geeft tijdelijk een zwaar gevoel in bijvoorbeeld je benen, en hoopt zich tijdens inspanning op in de spieren. Door een cooling-down verdwijnt dit sneller en voorkom je stijfheid en spierpijn. Je loopt daardoor ook minder snel een blessure op.

In de praktijk gebeurt het bij ons nogal eens dat mensen de cooling-down overslaan. Na het sporten gaan zij direct naar de kleedkamer om te douchen en om te kleden.

Uit het bovenstaande blijkt zonneklaar dat de cooling-down goed is voor het herstel van het lichaam, na de sportieve inspanningen.

Belangrijk advies: Sla de cooling-down nooit over!